Wpisz i naciśnij Enter.

RE: VMAX HOUSE – zaskakujący projekt pracowni REFORM Architekt

Inspiracji do stworzenia wyjątkowej bryły można szukać wszędzie, a dla architekta Marcina Tomaszewskiego najlepszym natchnieniem są ludzie, natura, a nawet… skomplikowany, wymagający kształt działki przeznaczonej pod budowę domu. Tak było w przypadku najnowszego projektu RE: VMAX HOUSE, w którym spadzisty teren ukształtował finalny kształt i funkcjonalność bryły. Powstała nie tylko ciekawa bryła, ale i dom w którym funkcje są odwrócone!

Dom wbity w teren

O jego projektach można powiedzieć wiele, jednak na pewno nie to, że są oczywiste czy przewidywalne. Nie raz mieliśmy okazję przekonać się, że domy projektowane przez architekta Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt słyną z połączenia nowoczesnych funkcji, niekonwencjonalnych rozwiązań i zaskakującego wyglądu bryły. Z pozoru mały, parterowy dom nie zapowiada tak oszałamiającego efektu, jakiego można doznać obchodząc go dookoła. RE: VMAX HOUSE, bo o tym projekcie mowa, od frontu jest niepozorną bryłą, ale w rzeczywistości to potężny budynek o perfekcyjnych wymiarach na planie kwadratu, który został idealnie wkomponowany w teren.

„W tym projekcie działka pod budowę domu była bardzo wymagająca i skomplikowana. Skośna, z dużym 8-metrowym spadkiem, co spowodowało, że zdecydowałem się nie tylko na odwrócenie funkcji wewnątrz budynku, ale także na płynne wkomponowanie, wręcz wbicie bryły w teren” – mówi architekt Marcin Tomaszewski z pracowni REFORM Architekt.

Odwrócone funkcje – sypialnia na dole

Inwestor wymarzył sobie dom, który będzie robił co najmniej takie wrażenie, jak jazda najwyższej klasy, luksusowym samochodem. Przysłowiowy efekt „wow” odczuwany jest dopiero po odpaleniu silnika, gdy rozpędzając się do maksymalnej prędkości, wbija nas w fotel. To porównanie idealnie oddaje specyfikę projektu RE: VMAX HOUSE, który stopniowo piorunuje wrażeniem, gdy oczom ukazuje się rzeźba na tyłach domu. A to nie koniec zaskoczeń, bo sam układ funkcjonalny jest równie nieoczywisty. Zwykle część dzienna znajduje się na parterze, jednak w tym przypadku architekt zabawił się formą i zaproponował salon i resztę funkcji na piętrze, zaś sypialnię – na dole tuż przy wyjściu na taras.

„Zaprojektowane sypialnie mają bezpośrednie wyjście na taras dolny i widok na działkę. Blisko natury” – dodaje architekt Marcin Tomaszewski. Zaskakujące wrażenie robią również wysokie, 6-metrowe okna z widokiem na okoliczną przyrodę.

Ten designerski budynek zostanie w całości wykończony jednym materiałem – spiekiem kwarcowym. Dodatkowo kontrastująca kolorystyka bieli i czerni doda „rzeźbie” wyjątkowej elegancji. Dom RE: VMAX HOUSE o idealnych wymiarach 13,5 na 13,5 m posiada ponad 300 m² powierzchni i powstanie na działce mierzącej około 1500 m². Planowaną datą realizacji projektu jest rok 2021.

www.reformarchitekt.pl

 

Poczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *